TER Terengganu Fquestrian Resort...... di sekitar tidak terdapat banyak tempat bermain bowling. Jadi kami berkunjung ke TER dimana terdapat tempat bermain bowling yang selesa dan berpatutan bagi kami menghabiskan masa terluang.
Terdapat kolam yang agak besar dan cantik berdekatan dengan tempat bermain bowling itu yang amat sesuai untuk dijadikan tempat beriadah dengan ahli keluarga dan juga rakan-rakan.
Tempat amat lengkap sehinggakan ia bukan mempunyai padang untuk kuda bagi keguanaan equestrian, resort dan tempat bermain bowling malahan ia juga mempunyai gelangang untuk bermain badminton.
Inilah tempat unutk kegunaan equestraian ia menjadi tumpuan bagi sesiapa yang berminta terhadap sukan ini dan juga bagi pencinta kuda.
Inilah tempat bermain bowling yang amat selesa kerana ia dilengkapi dengan sofa bagi tempat menunggu. Manakala berdekatan dengan tempat bermain bowling juga terdapat sebuah kedai yang menjual makanan ringan yang memudahkan kami unutk mendapatkan makanan ringan.
Tuesday, June 29, 2010
-TuMPuaN PeLaNCoNg-
Hutan Lipur Sekayu...... merupakan salah satu tempat yang menjadi kegemaran pelancong yang berkunjung ke Terengganu jika mereka meminati air terjun. Tidak kira remaja atau tua tempat ini menjadi kegemaran untuk beriadah bersama keluarga dan teman-teman dan itu termasuklah pelajar IPT yang belajar disekitar Terengganu.
Saya merupakan pelajar Universiti Sultan Zainal Abidin yang berasal dari Pulau Pinang. Disebabkan saya jarang balik ke rumah sewaktu musim cuti, saya dan teman-teman saya yang terdiri daripada Johor, Pahang, Kuala Lumpur dan juga Terengganu menghabiskan masa lapang dengan merantau sekitar Terengganu.
Wow cantiknya pemandangan di sekayu..... cantik hingga menggamat hati setiap pengunjung yang berkunjung ke situ. Airnya yang jernih dan terdapat juga ikan-ikan kecil yang berenang-renang ketika sedang mandi...... oh indah sekali.
Di dalam Sekayu juga terdapat sebuah taman yang penuh dengan tumbuhan herba yang amat menarik perhatian kami dan disebabkan itu kami singgah sebentar untuk bergambar supaya dapat dibuat kenangan.
Saya merupakan pelajar Universiti Sultan Zainal Abidin yang berasal dari Pulau Pinang. Disebabkan saya jarang balik ke rumah sewaktu musim cuti, saya dan teman-teman saya yang terdiri daripada Johor, Pahang, Kuala Lumpur dan juga Terengganu menghabiskan masa lapang dengan merantau sekitar Terengganu.
Wow cantiknya pemandangan di sekayu..... cantik hingga menggamat hati setiap pengunjung yang berkunjung ke situ. Airnya yang jernih dan terdapat juga ikan-ikan kecil yang berenang-renang ketika sedang mandi...... oh indah sekali.
Di dalam Sekayu juga terdapat sebuah taman yang penuh dengan tumbuhan herba yang amat menarik perhatian kami dan disebabkan itu kami singgah sebentar untuk bergambar supaya dapat dibuat kenangan.
Friday, May 28, 2010
-MaKaNaN PoPuLar TePi PaNTai-
Sedapnya makanan di atas hingga menjilat jari. Ini ialah ikan celup tepung iaitu makanan yang paling popular dan sangat sinnomin jika dimakan ditepi pantai. Ia akan menjadi lebih nikmat jika ditambah dengan minuman air kelapa tambahan pula ditiup dengan angin-angin sepoi-sepoi bahasa yang sangat menyamankan.
IKAN CELUP TEPUNG
Bahan batter gorengan
2 cawan tepung beras
3 s/b tepung gorengan kentucky
1 biji telur [saiz kecil]
air secukup nya [dalam 1/2 cawan]
ikan ..[bersihkan saperti biasa]
[selayang..kembung..selar]
minyak yg banyak
SOS CILI
10 tangkai cili kering
1 ulas bawang putih
2 s/b cuka
1 cawan air
1 s/b gula
garam
[ semua bahan mesin dan masakkkan sehinggga pekat]
jika suka boleh sediakan bijan goreng tanpa minyak.
Cara
1. Panasakan minyak. [memang kena gunakan minyak yg banyak dan panas]
2. Bancuhkan adunan dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil kacau menggunakan whisker. [tengukkan kepekatan adunan saperti kueh cara/pankek.]
3. Celupkan ikan sekor demi sekor dan goreng sehinggan garing.
4. Angkat dan toskan secukupnya.
5. Hidangkan dengan sos cili.
Selain itu sotong celup tepung juga tidak kurang sedapnya berbanding ikan celup tepung. Ia merupakan paling yang popular juga berbanding ikan celup tepung kerana kesedapan dan kerangupannya yang memikat selera.
Kalau kita tengok di tepi-tepi pantai terengganu biasanya menjual pelbagai jenis makanan yang disalut tepung yang amat menyelerakan dan sangat diminati seperti "pisang goreng".
IKAN CELUP TEPUNG
Bahan batter gorengan
2 cawan tepung beras
3 s/b tepung gorengan kentucky
1 biji telur [saiz kecil]
air secukup nya [dalam 1/2 cawan]
ikan ..[bersihkan saperti biasa]
[selayang..kembung..selar]
minyak yg banyak
SOS CILI
10 tangkai cili kering
1 ulas bawang putih
2 s/b cuka
1 cawan air
1 s/b gula
garam
[ semua bahan mesin dan masakkkan sehinggga pekat]
jika suka boleh sediakan bijan goreng tanpa minyak.
Cara
1. Panasakan minyak. [memang kena gunakan minyak yg banyak dan panas]
2. Bancuhkan adunan dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil kacau menggunakan whisker. [tengukkan kepekatan adunan saperti kueh cara/pankek.]
3. Celupkan ikan sekor demi sekor dan goreng sehinggan garing.
4. Angkat dan toskan secukupnya.
5. Hidangkan dengan sos cili.
Selain itu sotong celup tepung juga tidak kurang sedapnya berbanding ikan celup tepung. Ia merupakan paling yang popular juga berbanding ikan celup tepung kerana kesedapan dan kerangupannya yang memikat selera.
Kalau kita tengok di tepi-tepi pantai terengganu biasanya menjual pelbagai jenis makanan yang disalut tepung yang amat menyelerakan dan sangat diminati seperti "pisang goreng".
Wednesday, May 26, 2010
-PiaLa MoNSuN-
MALAYSIA sentiasa mendapat perhatian dunia apabila menganjurkan kejohanan sukan bertaraf antarabangsa.
Terbaru, Kejohanan Kapal Layar Piala Monsun telah dipilih sebagai penerima anugerah Acara Terbaik Keseluruhan dalam siri World Match Racing Tour (WMRT) 2009.
Baru-baru ini, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek berkata, Malaysia sekali lagi berjaya membuktikan kehebatan dalam mengacarakan kejohanan bertaraf dunia.
“Perkara ini turut diakui oleh badan induk sukan kapal layar dunia yang mengatakan bahawa kita mampu memberikan yang terbaik untuk kapal layar.
Piala Monsun menang tiga anugerah WMRT
MALAYSIA sudah lama diiktiraf sebagai negara yang paling sempurna untuk menganjurkan kejohanan sukan bertaraf dunia dan awal bulan ini, reputasi itu diperkukuhkan lagi dengan kejayaan Piala Monsun sebagai kejohanan terbaik keseluruhan dalam kalendar prestij Jelajah World Match Racing (WMRT).Kejohanan yang memasuki usia enam tahun dan dianggap seperti Formula Satu pelayaran itu turut memenangi dua lagi anugerah WMRT - Pengalaman Penonton Terbaik dan Pembaharuan Terbaik.
Peluang
"Kami sangat berbangga memenangi tiga anugerah untuk 2009 dan bersedia memastikan kecemerlangan ini akan diteruskan pada masa akan datang.
"Saya percaya, anugerah ini merupakan pengiktirafan antarabangsa kepada penganjuran kita yang cemerlang, selain akan memperluaskan pengaruh sukan pelayaran serta menarik lebih ramai peminat dan syarikat untuk melibatkan diri,'' kata Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek.
Bagi WMRT, anugerah tahunan ini mampu meningkatkan motivasi komuniti pelayaran antarabangsa untuk lebih komitmen dan memperbaiki perlumbaan, selain menghadirkan suasana lebih kompetitif di kalangan penganjur.
Pemangku presiden WMRT, Peter Gilmour berkata, anugerah tahunan ini juga diharap dapat menjadi aspirasi kepada semua yang terlibat dalam sukan pelayaran untuk membangunkan sukan ini dan menjadikan ia lebih cemerlang.
"Anugerah ini akan menaikkan motivasi dan meningkatkan komitmen penganjur untuk memperbaiki pengurusan perlumbaan,'' kata Gilmour.
Dipetik daripada Utusan
Tuesday, May 25, 2010
-PeNGaNgKuTaN uNiK-
LM dulu masa dekat universiti selalu naik bas keranda... bestttt.... best sebab bas tu unik, kat terengganu je ada tau... best sebab bas ni masuk terus dalam universiti.. kalau nak pergi shopping kat mydin ke kat bandar ke senang hehe.. tak payah nak penat-penat berjalan kaki ke perhentian bas.. jauh jugak kot dari asrama ke perhentian bas depan universiti.. dah pkai bedak cantik-cantik, penat berjalan dah cair mekap hehe... rugi kan.. bukan murah bedak..
Terdapat 2 jenis pengangkutan yang paling unik di Kuala Terengganu iaitu bas bandar dan beca yang boleh didapati dengan mudah di sekitar Kuala Terengganu. Kedua-dua pengankutan ini amat popular di kalangan pelancong yang berkunjung ke terengganu khususnya di kalangan pelancong asing.
Di atas ini boleh dilihat seorang pemandu beca di bandar Kuala Terengganu yang selesa dipanggil dengan gelaran "pok cik" yang masih setia memberikan pekhidmatan beca walaupun di tengah cuaca yang panas terik dan hujan lebat.
Ini merupakan bas bandar di kota kuala terengganu. Di mana ia hanya boleh dilihat di sekitar bandar kuala terengganu. Inilah yang menjadi salah satu tarikan utama bagi pelancong dalam dan luar negara kerana keunikannya. bas ini juga digelar sebagai bas keranda kerana rupanya yang diperbuat daripada kayu-kayan. rekaan dalamannya juga dihias indah dengan ukiran yang amat cantik dan dilengkapi dengan peralatan kayu termasuklah kerusinya yang juga terdiri daripada kayu juga.
Monday, May 24, 2010
-LaKSa TeReNggaNu (KuaH MeRaH)-
LAKSA TERENGGANU (KUAH MERAH)
Bahan-bahan
1 kg laksa biasa [rebus sehingga lembut dan toskan]
Bahan Ulaman [hiris halus]
1 kuntum bunga kantan
150 gm kacang panjang
100 gm taugeh
50 gm gajus
200 gm kubis bulat
100 gm timun
50 gm daun kemangi/selasihSambal belacan:
100 gm cili merah
20 gm belacan [ dibakar wangi]
garamTumbuk cili merah bersama belacan hingga lumat.
Sambal belacan:
100 gm cili merah
20 gm belacan [ dibakar wangi]
garam
Tumbuk cili merah bersama belacan hingga lumat.
Bahan utk kuah:
600 gm ikan selayang
1500 ml santan [1 biji kelapa]
50 gm gula melaka
60 gm kerisik
60 gm rempah gulai bunga rose
5 keping asam keping
80 ml minyak masak utk menumis
garam secukup rasa
Bahan mesin
100 gm cili
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
Cara membuat:
1. Ikan di rebus kemudian dibuang tulang dan dikisar halus.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
3. masukkan santan, asam keping, isi ikan, garam, kerisik dan gula melaka.
4. masakkan kan sehingga kuah naik minyak dan sederhana pekat serta bangkit baunya.
5. Hidangkan laksa bersama kuah, ulaman dan sambal belacan
Bahan-bahan
1 kg laksa biasa [rebus sehingga lembut dan toskan]
Bahan Ulaman [hiris halus]
1 kuntum bunga kantan
150 gm kacang panjang
100 gm taugeh
50 gm gajus
200 gm kubis bulat
100 gm timun
50 gm daun kemangi/selasihSambal belacan:
100 gm cili merah
20 gm belacan [ dibakar wangi]
garamTumbuk cili merah bersama belacan hingga lumat.
Sambal belacan:
100 gm cili merah
20 gm belacan [ dibakar wangi]
garam
Tumbuk cili merah bersama belacan hingga lumat.
Bahan utk kuah:
600 gm ikan selayang
1500 ml santan [1 biji kelapa]
50 gm gula melaka
60 gm kerisik
60 gm rempah gulai bunga rose
5 keping asam keping
80 ml minyak masak utk menumis
garam secukup rasa
Bahan mesin
100 gm cili
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
Cara membuat:
1. Ikan di rebus kemudian dibuang tulang dan dikisar halus.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
3. masukkan santan, asam keping, isi ikan, garam, kerisik dan gula melaka.
4. masakkan kan sehingga kuah naik minyak dan sederhana pekat serta bangkit baunya.
5. Hidangkan laksa bersama kuah, ulaman dan sambal belacan
-KeRoPoK LeKoR-
Keropok lekor memang sedap dan menyelerakan jika dimakan semasa panas. Ia merupakan makanan yang paling popular di terengganu dimana ia dapat dilihat apabila terdapat banyak gerai-gerai yang menjual kerpok lekor di tepi-tepi jalan di terengganu.
Terdapat banyak keropok lekor di Malaysia tetapi tiada yang dapat menandingi keropok lekor terengganu. Keropok lekor terenggano sangat popular di seluruh Malaysia sehinggakan ia menjadi barang yang wajib dibeli selain batik jika ada pelancong dari negeri yang lain berkunjung ke Terengganu. Tambahan pula ia bukan sahaja menjadi kegilaan pelancong dari dalam negara sahaja malahan pelancong luar negara juga.
BAHAN-BAHANNYA:
4 mangkuk iakan tamban atau selayang
6 mangkuk tepung sagu
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Air batu ikut kesesuaian adunan
CARA MEMBUATNYA:
Bersihkan ikan
Asingkan tulang dan isinya
Mesinkan isi ikan sehingga hancur
Mesinkan sekali lagi dan campurkan air batu
Masukkan tepung sagu
Pastikan adunan tadi tidak terlalu lembik atau keras
Gentel / uli dengan tangan membentuk saiz memanjang
Panaskan air hingga mendidih
Masukkan keropok lekor
Angkat setelah ia timbul dipermukaan air
Untuk membuat keropok lekor anda boleh menggunakan ikan tamban
TIPS
Sukat dengan menggunakan mangkuk yang sama
Tambahkan isi ikan dan tepung sagu jika adunan lembik
Tambahkan air batu jika adunan terkeras
Keropok ini boleh dimakan selepas direbus, distim atau digoreng
Untuk disimpan lama, masukkan keropok ke dalam bekas logam seperti periuk kecil atau bekas tupperware dan dimasukkan ke dalam peti sejuk
Jika hendak dimakan, keluarkan dan basuh dengan air panas mendidih sebelum digoreng
CILI CICAH (S0S) KEROPOK LEKOR
BAHAN-BAHANNYA
1 mangkuk air asam jawa
2 mangkuk cili kering yang siap dimesin
1 mangkuk gula pasir
4 keping gula kabung atau gula merah
CARA MEMBUATNYA
Campurkan kesemua bahan tadi di dalam satu bekas
Masak sehingga sos cili mendidih dan likat / pekat
Untuk sos yang pedas kurangkan gula pasir atau gula kabung
Terdapat banyak keropok lekor di Malaysia tetapi tiada yang dapat menandingi keropok lekor terengganu. Keropok lekor terenggano sangat popular di seluruh Malaysia sehinggakan ia menjadi barang yang wajib dibeli selain batik jika ada pelancong dari negeri yang lain berkunjung ke Terengganu. Tambahan pula ia bukan sahaja menjadi kegilaan pelancong dari dalam negara sahaja malahan pelancong luar negara juga.
BAHAN-BAHANNYA:
4 mangkuk iakan tamban atau selayang
6 mangkuk tepung sagu
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Air batu ikut kesesuaian adunan
CARA MEMBUATNYA:
Bersihkan ikan
Asingkan tulang dan isinya
Mesinkan isi ikan sehingga hancur
Mesinkan sekali lagi dan campurkan air batu
Masukkan tepung sagu
Pastikan adunan tadi tidak terlalu lembik atau keras
Gentel / uli dengan tangan membentuk saiz memanjang
Panaskan air hingga mendidih
Masukkan keropok lekor
Angkat setelah ia timbul dipermukaan air
Untuk membuat keropok lekor anda boleh menggunakan ikan tamban
TIPS
Sukat dengan menggunakan mangkuk yang sama
Tambahkan isi ikan dan tepung sagu jika adunan lembik
Tambahkan air batu jika adunan terkeras
Keropok ini boleh dimakan selepas direbus, distim atau digoreng
Untuk disimpan lama, masukkan keropok ke dalam bekas logam seperti periuk kecil atau bekas tupperware dan dimasukkan ke dalam peti sejuk
Jika hendak dimakan, keluarkan dan basuh dengan air panas mendidih sebelum digoreng
CILI CICAH (S0S) KEROPOK LEKOR
BAHAN-BAHANNYA
1 mangkuk air asam jawa
2 mangkuk cili kering yang siap dimesin
1 mangkuk gula pasir
4 keping gula kabung atau gula merah
CARA MEMBUATNYA
Campurkan kesemua bahan tadi di dalam satu bekas
Masak sehingga sos cili mendidih dan likat / pekat
Untuk sos yang pedas kurangkan gula pasir atau gula kabung
Subscribe to:
Posts (Atom)