Thursday, January 23, 2014

Cincin Kahwin Lelaki

Hehe.. tetibe je buat topik camni... Ok, saya belum nak kawen k.. Saja gatai hehe..

Dok syok baca blog B2B terbaca la pulak tentang kesusahan dan kepayahan nak mencari cincin kahwin untuk si suami...

Sebenarnya tak susah pon kalau jenis yang tak kesah dan nak yang biasa-biasa je... Tapi biasala, dah nama pon cincin kahwin kan.. mestila kena jadi istimewa.. kalau boleh nak yang 'rare' unik la katakan, baru lain dari yang lain...

Biasanya orang akan kata cincin si suami murah kan.. sebabnya diorang tak tak boleh pakai emas macam perempuan... Pandangan sebegitu silap sama sekali... Haaaa silap kenapa? Sebab bukan emas je yang mahal kat dunia nih... de lagi yang mahal...

Jenis platinum mahal kot.. selalu cincin lelaki la guna platinum.. ribu raban yer harganya hehe... antara bahan-bahan lain yang biasa digunakan untuk cincin lelaki ialah titanium, suasa, perak , dan suasa putih...

Ada sesetengah pendapat kata suasa boleh dipakai lelaki sebab kandungan emas dalam suasa amatlah sedikit... Sebab masa zaman Rasulullah, baginda melarang (haram) lelaki memakai emas sebab tidak boleh berbangga serta menunjuk-nunjuk kekayaan... Rasulullah takut mereka akan jadi bongkak dengan kekayaan...

Tapi kalau tak mahu was-was.. sila la elakkan suasa yer...

Antara pilihan pengantin bajet... Bajet disini bermaksud golongan sederhana ok.. Mungkin diorang dah bajet cincin lelaki dalam RM 500 dan ke bawah camtu.. yang paling sesuai adalah cincin silver.. murah tak bermakna tak cantik yer.. LM tengok cantik je silver, yang paling penting design dia.. \

Kalau design cantik, sudah tentulah cincin pon cantik mantik gitu... Cincin silver tak akan berkarat (yang berkualiti- selalu silver 925), dan jangan risau kalau warna dia dah kusam selepas beberapa tahun.. boleh je pergi cuci kat kedai mana-mana yang jual aksesori silver.. terus nampak cam baru balik... bling-bling gitu hehe...


Yang ni cantik dan unik kan.. siap dengan ukiran tulisan khat jawi lagi.. suke.. suke.. suke hehe.. yang ni sepasang ok.. materialnya silver untuk cincin lelaki.. untuk cincin perempuan emas putih




Yang ni nampak eklusif kan.. cantikkkk.. 

Ni la link website yang korang boleh customized sendiri cincin korang.. boleh design sendiri, nak material apa.. batu ape... baru la special kan hehe... http://anggunklasik.com/

Irma hasmie dan redza pon tempah kat sini tau.. kedai ni kat shah alam kalau tak silap.. 

No comments:

Post a Comment