Friday, May 28, 2010

-MaKaNaN PoPuLar TePi PaNTai-

Sedapnya makanan di atas hingga menjilat jari. Ini ialah ikan celup tepung iaitu makanan yang paling popular dan sangat sinnomin jika dimakan ditepi pantai. Ia akan menjadi lebih nikmat jika ditambah dengan minuman air kelapa tambahan pula ditiup dengan angin-angin sepoi-sepoi bahasa yang sangat menyamankan.


IKAN CELUP TEPUNG

Bahan batter gorengan

2 cawan tepung beras
3 s/b tepung gorengan kentucky
1 biji telur [saiz kecil]
air secukup nya [dalam 1/2 cawan]

ikan ..[bersihkan saperti biasa]
[selayang..kembung..selar]

minyak yg banyak

GUNAKAN IKAN SELAYANG ATAU IKAN SARDIN

SOS CILI

10 tangkai cili kering
1 ulas bawang putih
2 s/b cuka
1 cawan air
1 s/b gula
garam
[ semua bahan mesin dan masakkkan sehinggga pekat]
jika suka boleh sediakan bijan goreng tanpa minyak.

Cara
1. Panasakan minyak. [memang kena gunakan minyak yg banyak dan panas]
2. Bancuhkan adunan dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil kacau menggunakan whisker. [tengukkan kepekatan adunan saperti kueh cara/pankek.]
3. Celupkan ikan sekor demi sekor dan goreng sehinggan garing.
4. Angkat dan toskan secukupnya.
5. Hidangkan dengan sos cili.

Selain itu sotong celup tepung juga tidak kurang sedapnya berbanding ikan celup tepung. Ia merupakan paling yang popular juga berbanding ikan celup tepung kerana kesedapan dan kerangupannya yang memikat selera.


Kalau kita tengok di tepi-tepi pantai terengganu biasanya menjual pelbagai jenis makanan yang disalut tepung yang amat menyelerakan dan sangat diminati seperti "pisang goreng".

No comments:

Post a Comment